Fulltofta

Fulltofta

Fulltofta är en liten ort belägen i Hörby kommun, cirka 45 minuter från Malmö. Det var där, bland bokskogar och barrskogar, nära gamla vindmöllor och naturliga källor, skapades rekreationsområden med ett dussintal utmärkta stigar, picknickområden och ett mycket intressant Naturcentrum.

Vi började vårt vårsöndagsäventyr på Naturcentrum i Fulltofta. På plats finns ett kafé och olika interaktiva utställningar äger rum i själva centret. Våra barn var mycket begeistrade över det enorma memory-spel i naturmaterial, spelade ett gissa-lukten-spel och en speciell “tic-tac-toe”. Efter spelandet var det dags för promenad. Vi försöker för närvarande välja sådana rutter som Adam har en chans att klara av på sina egna ben, men som samtidigt tar mer än en timme att gå och som erbjuder så mycket variation som möjligt. Så utifrån dessa principer valde vi spåret som heter Bäckaslingan. Enligt kartan är leden 4,3 km lång, men vår Garminklocka mätte upp 6 km… intressant. Till en början gick leden genom en bok- och barrskog, där vi stötte på enorma, 2 meter höga myrstackar. Jag har aldrig sett så stora myrstackar tidigare och skulle helst undvika att hamna i en. Vi lämnade skogen och kom fram till Store Damm, som är en riktigt bra plats för en picknick (det finns grillplatser). Men vi gick in i skogen igen, där vi passerade en massa broar och gångbroar. Dessa är något av en favorit för våra barn, eftersom de kan leka Bockarna Bruse med Tomasz som tjänstgör som trollet. Tyvärr fortsätter leden delvis längs en ganska trafikerad väg och det var den minst trevliga delen av utflykten. Stigen är naturligtvis avskiljd från vägen med en rad träd och buskar, men man kan fortfarande höra bilarna vilket är rätt störande. I slutet av denna del av rutten hittar man en stor parkeringsplats och ett picknickområde (vi tog en paus där, men vi rekommenderar inte det, för det är för nära vägen). Enligt vår åsikt var den efterföljande, sista delen av rutten den absolut mest pittoreska. Vi passerade gamla gårdar, ängar, betesmarker och kom äntligen in i skogen igen.

Efter att ha nått Naturcentrum var det dags för en paus med glass och mer utforskande av Naturcentret, och sedan gick vi en annan del av slingan. Den här gången var det kort, bara 1 km, men mycket intressant – särskilt för barn. Ravinslingan, som den heter, är anpassad för barnvagnar, så vem som helst kan gå där. Varför är den här stigen så intressant? Redan i början stöter vi på bikupor och informationstavlor om bin och honungsproduktion. Strax därefter kommer man upp ​på gångbroarna mellan träden 8 m över marken (“trädpromenad”). Därefter hittar man Sagostubben, en mycket speciell byggnad (magiskt slott/koja), där barnen definitivt kommer vilja leka under längre tid. Sagostubben byggdes för utbildningsändamål (skolklasser kan åka dit och hålla lektioner), men på fritiden är det fantastiskt som lekplats. Nästa punkt på vägen är Brinkesholms Trädgård, som också används för utbildningsaktiviteter. Förutom fruktträd och en grönsaksträdgård kan man gå vilse i en labyrint av bambu. Innan man kommer tillbaka till Naturcentrum hittar man ett enormt spindelnät och en härlig trädgunga 🙂 En kort slinga men så många upplevelser! Gabriela, som ursprungligen inte ville röra sig ur fläcken efter att ha ätit glass, ansåg att denna del av utflykten var den absolut bästa.

I slutet av dagen åkte vi till Östra Ringsjön till ett litet kafé / restaurang Adolfssons Fisk. Vi ville bara ha fika, men denna plats är främst känd för fiskrätter (från gös och abborre fångad i sjön). Restaurangen är bra dold och endast öppen på söndagar, men det är värt ett besök om vi är i området. Jag kunde inte motstå den läckra klingande menyn och jag tog take-out gös med potatis, sparris och en utsökt hummersås. Som ett resultat åt Tomasz och Gabriela halva av min fisk och de kan bekräfta att det var utsökt.

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!