Møns Klint – Geocenter och en fantastisk klippa
För en vecka sedan visste jag inte ens om att denna plats existerar, och nu har vi redan lyckats besöka den och tillbringa en fantastisk dag just där. Møns Klint som det är tal om, är en majestätisk klippa som ligger på den danska ön Møn. Klippan är cirka 7 km lång och 102 till 128 m hög. Klippans högsta punkt kallas Dronningestolen och hela klippan är en av Danmarks största landskapsattraktioner.
På toppen av klippan grundades ett Geocenter 2007, dvs ett interaktivt geologiskt museum, som är en riktig upplevelse för både barn och vuxna. Vi började vårt äventyr vid Møns Klint just där. I Geocentret kan man beundra stora samlingar av olika fossiler, inkl. belemniter (utdöda bläckfiskar), en utställning om flinta, en fantastisk bärnstenssamling (där Gabriela fastnade under en längre tid och noggrant undersökte varje prov under med hjälp av ett förstoringsglas) och en mycket intressant, interaktiv utställning tillägnad den första danska dinosaurien! Förutom utställningarna kan vi se en film om glaciärer eller besöka en 3D-biograf och lära oss lite om dinosaurier eller vulkaner (filmerna är på danska, men på de flesta visningar kan man få hörlurar för att åtnjuta en engelskspråkig version). En annan upplevelse är spelet där man får vara en paleontologdetektiv och lösa mysteriet om utrotningen av fytosaurier (förhistoriska krokodiler) på Grönland och VR (virtual reality, där man får vara en falk och jaga duvor :)) Det finns riktigt mycket att göra där och man kan tillbringa några roliga timmar i geocentret. Och då har man ändå själva klippan kvar att utforska.
Precis bredvid Geocenteret börjar 2 rutter som leder längs klippan och trappan ner till stranden. Utan någon större plan tog vi den södra slingan, som är 2,3 km lång. I början går rutten längs gångbroar och är också tillgänglig för rullstolsbundna, men efter några hundra meter förvandlas den till en vild skogsstig. Efter ca 1 km når vi Gråryg-trappan (med 468 trappsteg), vilken leder oss cirka 100 meter ner. Rutten fortsätter längs en stenig strand. Och det här är från stranden som man verkligen kan se hur enorm och majestätisk Møns Klint faktiskt är. Efter en promenad på cirka 1 km når vi nästa trappa – Maglevands trappa (denna har 494 steg), som leder tillbaka till Geocenteret. Man kan också fortsätta promenaden längre norrut till Røde Udfald och först där klättra tillbaka till toppen av klippan. Om man går norrut vid Geocentret, kommer man efter 5 minuters promenad att nå den högsta punkten på klippan, Dronningestolen, och 100 m längre fram når man Forchhammers Pynt – en punkt med fantastisk utsikt över klippan. Flera andra vandringsleder har skapats i området, så om man vill uppleva längre vandringar är det en perfekt plats för detta.
Jag måste erkänna att vi blev ganska imponerade när Adam glatt klättrade uppför trappan längst klippan utan några som helst problem, särskilt då han gnällde lite på väg neråt och jag var helt säker på att han skulle behöva pappas hjälp på vägen upp 🙂 Men så var inte fallet. Själva Geocentret gjorde ett stort intryck på våra barn. De ville titta överallt och röra vid allt. Lyckligtvis är detta ett ställe där sådant är både tillåtet och rekommenderat!
Praktisk info:
Biljetter kan köpas på plats eller online i förväg – då blir det 10% billigare (normalt pris är 145 DKK för vuxna och 95 DKK för barn i åldern 3-11).
Parkeringen kostar 35 DKK (och det finns knappast något annat alternativ).
Om man vill se någon av 3D-filmerna måste man reservera platser i kassan (på grund av covid-19 får endast 50% av platserna användas.)
Det finns en cafeteria på plats där man kan köpa smörgåsar, sallader eller kakor . Var försiktig eftersom den engelska menyn på webbplatsen inte alls stämmer överrens med den danska…