Gavnø slott och höghöjdsbanor

Gavnø slott och höghöjdsbanor

Efter att ha tillbringat en hel sommar i Skåne bestämde vi oss för att gå amock och lära känna lite fler platser på andra sidan Øresund. Den här gången var det Gavnø slott och det angränsande Gavnø Go Fly.
Slottet ligger på ön med samma namn, omgivet av Karrebaek-fjorden, nära staden Naestved. För oss var det cirka 1,5 timmar körning från Malmö.

Slottet byggdes i slutet av 1300-talet på platsen för en tidigare defensiv fästning och tjänstgjorde under många år som ett kloster för de Dominikanska systrarna. Under senare år bytte det ägare flera gånger och slutligen 1737 kom det att tillhöra greve Otto Thott, som bidrog till utvidgningen och slottets nuvarande utseende. År 1850 omorganiserades trädgårdarna från formell fransk stil till en mer öppen och naturlig engelsk stil. 1960 grundades en stiftelse för att skydda slottets, kyrkans och trädgårdarnas arv. För närvarande är slottet öppet för allmänheten, men fungerar fortfarande som bostad för familjen Baron Reedtz-Thott.

I själva slottet kan man besöka en hel del rum dekorerade med vackra möbler från 1400-, 1500- och 1600-talen. Barnen tittade ivrigt och pratade om vilket rum de skulle vilja bo i. Dessutom rymmer slottet den största privata målningssamlingen i norra Europa med över 1000 målningar. De flesta är porträtt av medlemmar i de danska och svenska kungafamiljerna.

I slottsparken kan vi, beroende på säsong, besöka Tulpanfestivalen eller Liljefestivalen. Under vårt besök i september fortsatte liljorna att blomstra vackert och deras doft spriddes över hela parken. Dessutom kunde man njuta av den vackra rosenträdgården, den sensoriska trädgården och köksträdgården.

Barn kommer inte att klaga på bristen på nöjesbrist i slottsträdgårdarna. Det finns ett ganska stort fjärilshus där – och ingen annan var inne när vi var där. En hel massa vackra blå fjärilar omkring oss! Alldeles intill fjärilshuset kan man gå in i den afrikanska getgården och klappa getterna där. Men var försiktig, de kan attackera med sina horn! Speciellt om barnen inte är så förnuftiga 🙂 Dessutom har parken en fantastisk piratlekplats med ett enormt piratskepp och naturligtvis en obligatoriska zip-line som våra barn envisades att rida i all oändlighet.

Den största attraktionen i Gavnø är dock Gavnø Go Fly, med höghöjdsbanor, där vi började vårt besök på ön. Denna park är lite annorlunda än de jag kände till från Polen, eftersom hindren är konstruerade på ett sådant sätt att även ett litet barn kan klara dem. De lägsta sträckorna ligger på 4 m höjd och Adam gick igenom dem utan problem. Vi blev chockade över hur fantastiskt han hanterade dem. Den undre gränsen är 3 år och 110 cm i längd, men Adam är definitivt inte så lång. Detta var dock inget problem, för man behöver inte nå för att fånga rep högre upp. Hindren är relativt stabila, och barnen är fästa endast med ett rep och behöver inte fippla med något mellan hindren. Varje rutt slutar med en zip-line, som tyvärr har en dåligt planerad landning. Detta är förmodligen det enda felet vi kunde hitta i Gavnø Go Fly. Barn från 6 år har tillgång till de högre rutterna. Gabriela bestämde sig dock inte för detta den här gången, vilket är synd, för den jag gick på 6 m var också relativt lätt att klara av. Den högsta rutten är byggd på en höjd av 20 m! Jag hoppas att vi vågar oss på den en dag. Jag måste tillägga att förutom det faktum att det var Adams första gång på denna typ av rutt, var det också första gången för Tomasz, som bestämde sig för att försöka övervinna sin höjdskräck och naturligtvis gillade han det jättemycket! Nästa gång går vi på högre rutter tillsammans!

Inträdesbiljetten till höghöjdsbanorna tillåter en att spendera hela dagen där och gå så många rutter som man vill och så många gånger man vill. Dessutom ingår inträdet till slottet och parken i priset, så planera hela dagen där.
Under vårt besök i Gavnø var det praktiskt taget tomt. Det var kanske 2-3 andra familjer i repparken, och vi träffade knappt någon i slottsparken. Naturligtvis antar vi att det ser lite annorlunda ut under högsäsongen.

Praktisk info:
Inträdesbiljetter till höghöjdsbanor, slottet och trädgårdarna (man kan naturligtvis bara köpa biljetter till slottet):
Vuxna 280 DKK (125 DKK)
Barn 9-12 år 225 DKK (5-12 år 75 DKK, yngre barn gratis)
Barn 3-8 år 115 DKK
Det finns ett café inne i parken, men under lågsäsong hade de bara en typ av smörgås, en kaka och lyckligtvis danska köttbullar för barn. Så vi rekommenderar att man tar med sin egen picknickkorg.

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!