Rövarekulan dvs. där rövare bor

Rövarekulan dvs. där rövare bor

Rövarekulan Naturreservatet har fått sitt namn från banditerna som gömde sig i dalen och attackerade resenärer som passerade den närliggande vägen. Legenden säger att längst ner i dalen fanns en rövarkula med en tung järndörr. Under många år var dalen en samlingsplats för musiker som spelade längs flodstranden, och lokalbefolkningen samlades där för att dansa. Även tåget från Ystad till Eslöv stannade i dalen nån gång under lördagsdans. Dansbanan stängdes inte förrän 1975, då några av runstenarna som finns i närheten av parkeringen upptäcktes. Själva dalen bildades för ungefär 14 tusen år sedan som ett resultat av att glaciären smälte.

På våren är hela dalen täckt med vitsippan och ramslök, och några veckor senare blommar orkidéer vid floden. Dalen är mest täckt med bokskog, men det finns också ängar och ett stort antal andra växter, lavar och svampar. Totalt cirka 400 olika arter. Vattnet i floden är så rent att man kan hitta bäcköring och tjockskaliga målarmusslan i den.

I 1870 i den centrala delen av dalen byggdes en sten valvbro över Bråån, genom vilken vi säkert kommer att gå. Huvudparkeringen ligger i den centrala delen av dalen, en kort bit från bron. Det finns en stor äng bredvid parkeringen där man kan ta en picknick. Det finns en toalett och rastplats med eldstad. I den norra delen av dalen, vid en liten damm, finns det ett vindskydd och en toalett.

Vi har börjat vår promenad vid huvudparkeringen. Vi gick norrut mot bron och korsade sedan till andra sidan floden. Vi följde Skåneleden till reservatens gräns, där vi svängde åt vänster längs leden markerad gul på kartan och sedan röd. På det här sättet nådde vi den nordvästra änden av reservatet, där det finns en till bro över floden och ett perfekt bord för en picknick mitt på rutten 🙂 Efter att ha passerat floden återvände vi dels genom ängarna och dels genom skogen. Efter att ha återvänt till parkeringen fortsatte vi lite längre söderut längs Skåneleden. Vi klättrade de branta trappstegen till toppen av backen, där vi hittade minnesstenar från kung Oscars besök 1835, och vi har sedan återvänt längs floden. Totalt cirka 5,5 km. Perfekt för en 2-timmars vårpromenad.

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!