En helg vid Ivösjön

En helg vid Ivösjön

Ivösjön är den största (50 kvm) och djupaste (max 50 m) sjön i Skåne och ön som ligger mitt i den är den största (13 kvm) i länet. Ändå verkar ingen jag pratat med någonsin hört talas om dem 🙂 Sjön ligger i den nordöstra delen av Skåne. Det finns cirka 20-30 arter av fisk i den, vilket gör den till den artrikaste sjön i Sverige. Området runt är ett av de fossilrikaste i världen. Där hittades bland andra den äldsta kompletta blommfossilen, 85 miljoner år gammal. Dessutom hittades många dinosaurieskelett där. För närvarande finns det inga pågående utgrävningar i denna region, men det är ändå värt en resa dit 🙂 Det mesta av ön är täckt av vackra bokskogar eller ängar och jordbruksmark. Det finns också fruktodlingar och en vingård.

Hur kommer man till ön?
Ivön kan lätt nås med vägfärja från Barum. Färjan är gratis, går var 20: e minut och överfarten tar cirka 7 minuter 🙂

Var kan man bo och äta?
Om man, som oss, vill tillbringa natten på Ivön har man två alternativ: Ivögården (ett litet B&B där vi bodde) eller camping. Det finns inga butiker på ön och den enda restaurangen finns på Ivögården. Dessutom finns det en kiosk på campingen.
Ivögården är ett mycket trevligt B&B som erbjuder boende i flera rum. Badrummen är delade men mycket rena och fräscha. Dessutom har gästerna tillgång till ett stort gemensamt kök, grill och jacuzzi (mot avgift). Frukost (ingår), lunch och middag serveras i restaurangen. Ivögården anordnar middagar med vinprovning och en vingårdsvandring.
Det finns ingen lekplats i Ivögården, men det finns en inhängnad med getter som man kan komma in i 🙂 Det är också möjligt att hyra kajaker, kanoter och cyklar (även mountainbikes).

Vingård vid Ivögården

Vad kan man göra på Ivön?
Det är bäst att bara chilla i idylliska omgivningar 🙂 Och när man blir uttråkad kan man hyra kajaker och utforska sjön. För att kringgå hela ön behöver man förmodligen en hel dag och starka muskler. 2 timmars paddling runt bukten räckte för oss. Vi stannade vid stranden vid två tillfällen: en gång för picknick och en gång för att besöka en av öns historiska platser, Biskopskällaren. Det är rester av källaren under Ivöhus, där ärkebiskop Anders Sunesen en gång bodde.

Biskopskällaren

När man pratar om historiska byggnader på ön är det värt att nämna kyrkan från 1200-talet och St. Ursula källan. Legenden säger att ärkebiskop Anders Sunesen skickade en tjänare till källan på julafton för att ta med vatten, men vattnet förvandlades sedan till vin!

Ivö kyrkan

En annan plats som är värt att besöka är Ugnsmunnarna, som är små klippgrottor på öns västkust. De säger att man kan hitta fossiler av belemniter (utdöda havsbläckfiskar) eller hajtänder!

Ugnsmunnarna

På norra delen av ön, kallad Ivö klack, har ett naturreservat skapats och flera rutter har markerats. Vi gick en promenad runt den gamla kaolinbrottet, som en gång användes för produktion av keramik i närliggande Bromölla. Vi lyckades också gå nerför den branta vägen till botten av brottet, där Adam bestämde sig för att klättra upp på väggarna. Till vår förfäran gick han ganska bra! Öns högsta punkt (134 m över havet) ligger i reservatet, men tyvärr hade vi inte mycket kraft kvar att klättra upp på den.

Kaolinbrottet

Andra intressanta platser vid Ivösjön
På vägen till Ivö är Bäckaskogs slott värt ett stopp. Slottet, som går tillbaka till 1200-talet, ligger på landgången mellan två sjöar: Ivö och Oppmanna. Ursprungligen var det ett kloster som blev dansk egendom under reformationen. Det var i danskarnas händer som slottet fick sin nuvarande form och det återvände till Sverige först i mitten av 1600-talet. Det fungerar för närvarande som ett konferenscenter, hotell och en idealisk plats för ett bröllop eller andra evenemang.
Slottet är omgivet av en stor offentlig park med flera vandringsleder. Man kan, precis som vi strosa runt lite och ta en picknick vid Oppmannasjön. Vi hittade en liten ö med en gunga där vi fastnade mycket längre än vi hade planerat 🙂

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!