Höga Kusten – sevärdheter inte bara för barn
Höga Kusten är ett område i Sverige som ligger vid Bottenviken, mellan städerna Härnösand i söder, Örnsköldsvik i norr och Kramfors i väster. Det bildades för 20 000 år sedan när inlandsisen som täckte Skandinavien började smälta och det nedsänkta området började stiga. Kusten har stigit nästan 60 meter under de senaste 400 åren och fortsätter att stiga. Som ett resultat förändras landskapet hela tiden. Nya öar växer fram och vikar förändras till sjöar. År 2000 skrevs Höga Kusten in på Unescos världsarvslista som den högsta kustlinjen i världen som formades efter den senaste istiden. Även om Höga Kusten verkar vara långt upp i norr, ligger det egentligen bara i mitten av Sverige.
Denna del av kusten var vår destination för årets semester. Vi tillbringade hela 4 dagar med att utforska både natur och museer. 4 dagar är kanske inte så mycket, men vi lyckades ändå göra några fina utflykter och vandringar, som jag kommer att berätta om nedan.
Skuleskogens nationalpark
Jag bestämde mig för att skriva ett separat inlägg om parken, eftersom det var min favoritplats och Höga Kustens huvudattraktion. Parken ligger vid kusten, den mest kända punkten är Slåttdalsskreven, en dramatisk klyfta som kan nås via den orangea leden från södra eller norra ingången. Ovanför ravinen reser sig det majestätiska Slåttdalsberget, från vilket man kan beundra en vacker panorama över havet och de omgivande öarna. Om du vill se fler bilder från denna vackra plats och läsa lite mer om parken, kolla HÄR.
Skuleberget
Skuleberget är den högsta punkten på Höga Kusten, och ligger 286 m över havet. Man tar sig enkelt dit med en ny linbana, eller självklart kan man vandra upp på en av de markerade stigarna. Vi valde den blå leden (Höga-Kusten-stigen – Södra Bergsstigen) som leder från FriluftsByn (parkering kostar 20 kr per dag). Vägen till toppen är cirka 2,5 km, och det tog oss 1,5 timme att klara den. Leden är brant och inte alla kan klara det. På tillbakavägen gick vi Linbanastigen, dvs. rutten markerad precis nedanför liften. Vi gick lite vilse, så det tog oss mycket längre tid än vi hade räknat med 🙂 Rutten är officiellt cirka 1,5 km till linbanans bottenstation, och sedan ytterligare 800 m längs vägen till parkeringen. Alternativt kan toppen nås via den norra rutten (Östra Bergsstigen), som är liknande i svårighetsgrad och längd som Södra stigen, eller via den mycket branta leden som kallas Grottstigan (1 km), som börjar precis vid Naturum. Därifrån leder också Via Ferrata, som är en typisk klätterväg med professionell utrustning. På toppen av Skuleberget finns 2 stugor: en där man kan äta egen matsäck, och den andra, kallad Toppstugan, som är en liten bar där man kan äta bland annat läckra våfflor (de har också varma rätter och fika).
Norrfällsviken
Norrfällsviken är en vik, en liten hamn ovanför och ett naturreservat med samma namn. En mycket populär campingplats ligger vid bukten, så om man ska till Höga Kusten med en husvagn eller tält, rekommenderar vi det på grund av dess läge. Vi åkte till Norrfällsviken reservat för en eftermiddagspromenad och en kvällsbrasa vid havet. I början hade vi lite problem med parkeringen, för enligt Google ligger parkeringen inne på campingen. Som tur var fick vi köra in och parkera där vi ville utan problem. Från parkeringen tog vi en 1,5 km lång promenad till Skvalpudden. Rutten är inte särskilt krävande, förutom att nedstigningen på klipporna vid havet. Bara 300 meter från parkeringen finns en eldplats vid en liten sjö. Vi nådde kusten, där det fanns en eldstuga. Vi bestämde att stugan inte var jättemysig, så vi organiserade vår egna lilla brasa på klipporna. Lyckligtvis samlas vatten mellan klipporna, så det var inga problem med att släcka elden efteråt. Det finns naturligtvis andra leder i reservatet, men för oss var denna korta promenad och en brasa på klipporna det perfekta slutet på dagen.
Rödklitten
Rödklitten är en utsiktspunkt som ligger nära Nordingrå, som är orten där vi tillbringade natten. Uppenbarligen kan toppen nås från två sidor: från Sund (lättare stig) eller med den branta stigen från Mädan. Jag måste erkänna att jag först fick reda på den lättare när jag skrev detta blogginlägg 🙂 Så som man kan gissa gick vi längs vägen från platsen där informationstavlan i Mädan står. Enligt markeringarna är rutten 700 m lång, men telefonerna visade oss minst 1200 m. Det är svårt att säga vad som orsakade så stor skillnad i mätningen… Längs vägen kan man avvika från rutten och gå ytterligare 200 m till en klippgrotta. Vandringen är brant och utmanande, men utsikten från toppen är hisnande. Gabriela säger att det var den coolaste vandringen vi gjort 🙂 Och Adam var som alltid vår guide och letade efter leden.
Stortorget
Stortorget är en av utsiktspunkterna runt Nordingrå. Toppen ligger 135 m över havet, och vägen till det börjar bakom Mannaminne-museet (se nedan). Leden är bara cirka 500 m lång, och det tog oss 15 minuter att täcka den. Det är brant, men på vägen finns det bänkar där du kan koppla av och utsikten är vacker 🙂 Klättringen till Stortorget var vår första korta vandring och ett test för barnen. De allestädes närvarande blåbären var ett stort plus vid den här tiden på året, vilket hjälpte oss mycket under vår vandring 🙂
Höga Kusten Bron
Körandes genom Höga Kusten, är det omöjligt att inte passera den berömda hängbron. När man åker norrut, finns en utsiktsplats och ett informationscenter direkt efter bron. Det finns också en lekplats, men på något sätt lyckades vi inte nå den, eftersom våra barn var extremt ovilliga att samarbeta när vi stannade till där 🙂
Mannaminne
Det är en mycket specifik plats. Ett museum, men det är svårt att säga exakt av vad. Här hittar man gamla järnvägs- och spårvagnsbilar, det finns ett militärplan, en undervattenskapsel… Det finns ett “Tekniskt museum” med gamla bilar, “Sjöfartsmuseum” med gamla båtar, “Byråkratimuseum” med gamla skrivmaskiner, datorer och telefoner, det finns Konstmuseum, det finns ett Musikhus, det Ungerska huset… och en rad fler kan nämnas. Det finns allt och ingenting. Å ena sidan en ordnad soptipp och å andra sidan en hel del intressanta föremål. Det hela är organiserat på ett ganska stort område, det finns många mindre och större byggnader 🙂 Barnen gillade det!
Biljetter 150 kr, barn gratis. Det finns en cafeteria i museet.
Härnösands bilmuseum
Om man blir fångat med regnväder under sin vistelse på Höga Kusten, måste man ha en plan B. Bilmuseet i Härnösand är det perfekta alternativet för dåligt väder. Museet annonserar sig själv som det största i Sverige. En pärla inte bara för bilfantaster! Även våra barn var intresserade trots att det inte var möjligt att sätta sig i de flesta bilarna.
Biljetter 120 kr; tonåringar 15-17 år 50 kr, barn gratis. Det finns en liten cafeteria på plats.
Murberget friluftsmuseum & Västernorrlands museum i Härnösand
Om man redan befinner sig i Härnösand är det värt att besöka Murberget friluftsmuseum. Helheten är indelad i flera delar: stad, by, kyrka, skog… och där kan man se byggnader relaterade till ett givet ämne. Man kan också spela
kägel där. Precis bredvid ligger Västernorrlands museum, dvs ett museum tillägnat regionens historia. Det finns också ett lekrum och en cafeteria. Museet är gratis.
Andra intressanta platser
Strax söder om Ullånger hittar man Mjälloms Tunnbröd AB, som är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. I den lokala butiken, förutom tunnbröd, kan man också köpa andra delikatesser, till exempel ost eller chark.
I själva Docksta hittar man Jeltsjes Chokladpraliner, en lokal fabrik med praliner och Docksta Sko fabriksbutik. Deras skor är främst handgjorda träskor och andra liknande slip-on skor till höga priser, men man kanske är intresserad 🙂
Höga Kusten – praktiska råd
Som jag skrev tidigare övernattade vi i Nordingrå, vilket på grund av sitt läge var en bra utgångspunkt för sightseeing. Dessutom har Nordingrå en ICA-butik, en pizzeria, ett mini-friluftsmuseum, en lekplats och till och med en ishall och en bowlinghall! Men vi kommer inte att rekommendera vårt boende till er. Det var en liten stuga som hittades på Air B&B, riktigt enkel och renligheten lämnade lite att önska. När man letar efter boende i detta område måste man vara medveten om att det är praktiskt omöjligt att hitta något i sista minuten. Turistinfrastrukturen är mycket dålig. Det finns förmodligen ett bra hotell. Det bästa alternativet är förmodligen camping, men stugorna är redan uppbokade månader framåt. I alla fall om man kommer till Höga Kusten under högsäsong. Räkna inte heller med kulinarisk spänning i detta område. Barer och restauranger är knappa och bjuder vanligtvis på lokal pizza eller kebab. För det mesta fixade vi vår egen mat.