Millesgården, en konstoas i närheten av Stockholm
Under årets semester hade vi inte planerat att besöka Stockholm. Vi skulle återvända från Höga Kusten via Dalarna, inte längs kusten. Men av flera skäl bestämde vi oss för att ändra rutten och tillbringa lite tid i huvudstaden igen i år. Den här gången var det ett mycket kort besök, eftersom vi bara tillbringade en dag i staden. På morgonen besökte vi återigen Tekniska museet, och på eftermiddagen bestämde vi oss för att se något nytt. En plats som vi inte hade någon aning om innan, och som rekommenderades av våra vänner några veckor innan. Millesgården är en riktig pärla och en konstoas, inte bara för skulpturälskare.
Millesgården ligger på Lidingö, några kilometer från Stockholms centrum. Om man reser med kollektivtrafik kan man ta sig dit med tunnelbana (13 eller 18) och med buss eller spårvagn med byte vid Ropsten station. Vi hade bil den här gången, så vi testade inte vilken av anslutningarna som är bättre. Parkeringen i närheten av museet är gratis! Inträde kostar 120 kronor och barn är gratis.
Millesgården är det tidigare residenset för konstnärsparet Olga och Carl Milles, som köpte mark på Lidingö i början av 1900-talet för att bygga hus och ateljé där. Konstnärshuset byggdes ut flera gånger, och de var själva ansvariga för att plantera träden i trädgården. Parken är uppdelad i 3 terrasser, som skapades vid olika tidpunkter och under påverkan av olika inspirationskällor. Till exempel var den nedre terrassen inspirerad av italienska torg, där utrymme var viktigt. Interiören i konstnärshuset inspirerades bland annat av antik konst i Pompeji. Olga och Carl lämnade bostaden under 1931-50 och flyttade till USA. Under denna tid överlämnade de Millesgården till svenska folket. Efter deras återkomst till Sverige bodde de i det så kallade Annes Hus, dvs en villa på nedre terrassen (huvudhuset var redan då tillgängligt för allmänheten). För närvarande finns det ett museum i bostaden, där man bland annat kan beundra gipsmodeller av Carl Milles skulpturer, hans faktiska skulpturer och en samling av antika skulpturer. I trädgårdarna kan man beundra repliker av många av konstnärens viktigaste verk, inkl. “Europa och tjuren”, “Poseidon” eller “Musicerande Änglar”. Terrassen har utsikt över staden.
För oss var besöket på Millesgården lite som att förflyttas till en annan värld. En riktig oas i stadens centrum. Barnen fick i uppgift att söka efter skulpturer med änglar och komplettera information om dessa. Gabriela tog uppgiften på största allvar och hon lyckades hitta dem alla utan problem. Naturligtvis var belöningen små presenter 🙂 Om man letar efter en ovanlig plats i Stockholm, se till att besöka detta museum.