Hanö – en liten ö i Blekinge
Hanö har funnits på min lista över platser att besöka i 2 år nu. Jag tror att vi har en svaghet för små öar, för på senare år, förutom den mycket välkända och populära Ven, har vi även besökt Hallands Väderö och Ivö och vi älskade båda.
Hanö är en liten ö i Blekingetrakten, precis vid Skånes nordöstra gräns. Ön har en yta på endast 2,14 km 2, den högsta punkten är 60 m över havet och att vandra runt den blir ca 6 km. Man kan ta sig dit med färja från Nogersund, och kryssningen tar cirka 25 minuter. För information om biljettpriser och drifttider, se HÄR .
Biljetter kan köpas i biljettkontoret vid marinan eller hos personalen när man går ombord på färjan. Vi hittade ingen information om möjligheten till förköp av biljetter och de är inte heller tidsangivna. Vi besökte Hanö i slutet av augusti, så det var redan lågsäsong, och därför var det endast en handfull människor på färjan. Förmodligen ser det lite annorlunda ut när det är högsäsong och fint väder.
Endast ett fåtal personer bor permanent på ön, resten av husen är mer som sommarhus. På Hanö hittar man också en ganska stor yachthamn, ett vandrarhem, tydligen en ganska bra restaurang (tyvärr stängd under vårt besök), en affär (även öppet endast på sommaren), ett litet museum och en fyr.
Fyren är från 1906 och har varit i automatisk drift sedan 1980. Tydligen finns det planer på att sälja fyren då den inte längre behövs för navigeringsändamål, men än så länge fungerar den 😊 Det finns även en väderstation bredvid fyren.
Under Napoleonkrigen var en engelsk armé stationerad på ön och det är från den tiden som en liten engelsk kyrkogård som ligger på en kulle kommer från.
En av de mest intressanta platserna på ön är Bönsäcken, en liten halvö gjord av stenar som förflyttas från ena sidan till den andra under påverkan av vind och vågor. Detta gör att halvön är under ständig förändring.
Hanö sägs vara en av de blåsigaste platserna i Sverige, men vi måste erkänna att vi måste ha haft extremt tur eftersom det var nästan ingen vind alls på dagen för vår utflykt.
Det finns flera stigar på ön, men endast huvudvägen från hamnen till fyren går att köra med barnvagn. De andra är riktigt vilda stigar genom ängar och skogar. Det finns 4 grillplatser på ön: vid Bönsäcken, på Vindhallas östkust, vid vandrarhemmet och i slutet av asfaltsvägen som leder till norra delen av ön. Vid fyren finns även bänkar och bord. Tyvärr finns toaletterna bara i hamnen och bara där kan vi fylla på vatten.
Ön är bebodd av en ganska stor flock dovhjortar som vi hade turen att träffa vid flera tillfällen. Först vilade tre stiliga exemplar i trädgården bredvid fyren, och sedan i skogen på södra delen av ön såg vi dovhjortar springa flera gånger (ett helt dussin eller så). Fantastisk upplevelse, särskilt för barnen.
Vi började vår utflykt ganska tidigt, för redan klockan 10 var vi på färjan (ca 1,5 timme från Malmö). Vädret i större delen av Skåne den dagen var extremt regnigt och det regnade nästan hela vägen. Men vi hoppades att väderprognosen skulle stämma den här gången och att det skulle bli fint på östkusten. Och vi hade tur eftersom vädret vida överträffade våra förväntningar. Vi hade en vacker, solig och till och med varm dag. Om vi hade förutsett det, istället för jackor och tröjor, hade jag packat badkläder och handdukar 😉
Vi började turen med vita leden till Bönsäcken, där barnen byggde torn av sten. Sedan följde vi den röda leden till fyren och passerade den engelska kyrkogården på vägen. I denna del av ön är landskapet huvudsakligen sammansatt av ängar och små buskar. Dessutom är det ganska brant. Vid fyren beundrade vi utsikten över öns östra kust och de vackra dovhjortarna som vilade strax utanför muren. Tomasz gick också en bit längre för att leta efter det sk. Drakmärket – ett spår av en drake som kan ses på en sten …
Vidare ledde den röda leden oss till kusten till Vindahalla, där vi tog en lång paus för grillning och bad i havet (endast Tomasz). Om man skulle vilja planera ett bad på denna plats är det värt att notera att det inte är en säker plats för barn. Vågorna är stora och nedgången till vattnet är på mycket hala klippor (det finns till och med ett speciellt rep som man kan hålla sig till när man kommer ut i vattnet). En mycket säkrare plats för att bada med barn är en liten strand norr om hamnen. Under pausen skickade vi även tillbaka Tomasz till hamnen för mer dricksvatten. Så om vädret är fint, kom ihåg att ta med er mycket dryck!
Efter pausen fortsatte vi på en cirkulär vit stig som ledde oss genom en magisk avenbokskog på södra delen av ön, full av stenar täckta med mossa. Där mötte vi även större flockar dovhjortar. Och inte en enda människa. På norra delen av ön och vid kusten var det andra turister som följde med oss med båt, men i söder var vi helt ensamma 😊
Vi blev förtrollade av Hanö, liksom de andra öarna i området. Vackra vyer, få människor och detta idylliska landskap. Vi rekommenderar det starkt!