Runt Skara och Lidköping
Inledningsvis planerade vi att tillbringa de sista dagarna av vår semester vid Vänern. Vi ville tillbaka till Svalnäs strand, där vi var redan för 3 år sedan och älskade det. På grund av vädret kom vi tyvärr inte till stranden, men det betyder inte att vi var uttråkade. En vattenpark, ett medeltida slott, ett utsiktstorn… Om man planerar en semester vid södra Vänern, i Lidköping eller Skara, är det här inlägget något att bita i 🙂
Skara Sommarland
Det påstås vara den största vattenparken i Skandinavien. Räkna dock inte med attraktioner som i Italien eller Frankrike 🙂 Parken består av två delar: en nöjespark och en vattenpark. Allt ingår i inträdet. Teoretiskt får man en bestämd tidslucka tilldelad (nu när man köper biljetter under pandemin) för att använda karusellerna (man kan använda vattenparken hela dagen), men i praktiken kontrollerar ingen detta (det är inte ens möjligt att kontrollera det). Vi började vårt besök redan klockan 10 med karusellerna. Gabriela och jag med dem större (det finns inte många av dem) och Adam med Tomasz med en tågresa. Sedan var det en massa andra mindre karuseller där barnen åkte tillsammans. Till lunch valde vi den mexikanska restaurangen med tacobuffé. Inte så illa för en plats som denna 🙂
Vädret var riktigt lagom. Knappt 20 grader och vind, så jag funderade länge på hur vi skulle ta på oss baddräkterna och hoppa in i vattnet. Lyckligtvis kom solen fram på eftermiddagen och det blev lite varmare. De flesta rutschkanorna vi åkte på kräver en flotte, och på dessa blev man faktiskt inte riktigt våt 😉 Temperaturen störde inte barnen och Adam lekte jättemycket i delen för de mindre barnen och var helt blöt.
Det finns mycket utrymme i vattenparken för de små barnen, där de kan glida ner säkert på små rutschbanor. För de äldre finns det flera rör, några rutschbanor med flottar och naturligtvis en vertikal vattenrutschbana (för de modiga). Vi hade väldigt roligt de här timmarna, men det är definitivt inte en plats där jag kunde spendera 2 dagar i rad.
För biljettpriser, se parkwebbplats , eftersom dessa ändras varje säsong. Olika storlekar av våtdräkter kan hyras på plats, så det här är ett alternativ för en svalare dag (kostnad tillkommer). Om man har en egen, ta med den!
Läckö Slott
Det medeltida Läckö slott ligger på Kållandsö, i den södra delen av Vänern, cirka 25 km från Lidköping. Slottet ligger vackert vid sjön och erbjuder ganska många intressanta utställningar att besöka.
Slottet byggdes på 1200-talet, men det var under mitten av 1600-talet som det hade sin storhetstid och dess nuvarande form kom till – tack vare greve Magnus Gabriel De la Gardies. En stor del av slottet är öppen för allmänheten. Det rymmer både permanenta utställningar, såsom Skattkammaren fylld med guld- och silverföremål, grevens vardagsrum, slottsköket och fängelset. Några av rummen är ockuperade av tillfälliga utställningar – när vi var där, var det en konstutställning inspirerad av naturen “Nära naturen”. Denna utställning gillades särskilt av våra barn, eftersom den innehöll bl.a. tallrikar och andra föremål i mycket sofistikerade former 🙂
Självklart kan slottet besökas med en guide, och vi rekommenderar särskilt aktiviteterna för barn. Under semestern anordnas föreställningar för barn, skattjakt etc. på slottet. Gabriela och Adam fick möjlighet att delta i jakten på draken som vaktar slottsskatten. De gillade sightseeingen mycket, särskilt eftersom barnen leds in i rum som är otillgängliga för resten av besökarna 🙂
Inträde utan guide är 120 kronor. Barn gratis (men skattjakt och teater kostar extra)
Spiken
Det är en liten pittoresk fiskeby som ligger nära slottet. Det är värt att besöka det, till exempel för lunch (en stor smörgås med räkor eller en pizza med lax). Vi åt på Spikens Brygga rökeri, men det finns flera restauranger.
Svalnäs strand och Hindens rev
Det här är platserna vi inte lyckades ta oss till den här gången. Vi har redan varit på stranden i Svalnäs i 2018 och vi minns det mycket väl.
Hindens rev är ett naturreservat på en smal halvö alldeles intill Svalnäs. Promenaden från parkeringen till slutet av udden är cirka 4 km enkel väg och sägs vara värt det för de vackra vyerna.
Kinnekulle
Detta är ett platåberg, 14 km långt och 7 km brett. Den högsta punkten är 306 m över havet. Det finns många vandrings- och cykelleder på berget, men den här gången gick vi bara till utsiktstornet, från vilket man kan beundra hela området. Avståndet från parkeringen till tornet är cirka 500 m. Inträde till tornet kostar 25 kr, barn i åldern 6-12:15 kr (man kan bara betala med kontanter eller Swish).
Från utkikstornet körde vi till Kinnekulle Stenbrott, där man kan simma i klart vatten och ta en promenad med en vacker utsikt. Tyvärr regnade det, så promenaden var kort, men det är definitivt en plats värd att besöka i detta område.
Domkyrkan i Skara
Skara i sig är en liten, och inte anmärkningsvärd stad, men om man kommer dit borde man besöka den medeltida domkyrkan. Domkyrkan är en av de största kyrkorna i Sverige och stiftet där den ligger är det äldsta i landet, och det var i denna trakt som kristendomen i Sverige började.
Varnhem
När vi pratar om heliga monument är det värt att nämna Varnhem, en ort som ligger några kilometer öster om Skara. För närvarande kan man i Varnhem beundra en medeltida kyrka och ruinerna av ett kloster som går tillbaka till början av 1100-talet. Kyrkan renoverades på 1600-talet av greve Magnus Gabriel De la Gardie, som vi redan var bekanta med från Läckö. Kyrkan är en begravningsplats för fyra medeltida kungar och grundaren av Stockholm, Birger Jarl.
Alldeles intill klostret finns Kata gård, ruinerna av den äldsta kyrkan i Sverige som går tillbaka till vikingatiden (dvs. cirka 100 år tidigare än munkarna kom till Varnhem och grundade klostret). De arkeologiska utgrävningarna vid Varnhem var banbrytande och ändrade synen på svensk historia.
Falköping: Falbygdens Osteria
Det här är platsen där vi åt lunch på vägen från Skara till Malmö. Falbygdens Osteria är faktiskt en ostbutik och en restaurang som serverar en lunchbuffé, där man huvudsakligen kan äta olika typer av ost 🙂 Dessutom serveras olika tillägg som kex, oliver, kött, sallader. Vi köpte pannkakor till barnen, men de kunde absolut äta något från buffén. Ett måste för ostfantaster om man är i området!
Boende
Ett av få boende som vi kan rekommendera är Hallebergs Bed & Breakfast. Mysigt B&B i en gammal traditionell villa. Rummen är rena och bekväma, kök, vardagsrum, terrass och trädgård finns tillgängliga för besökare. Ägaren är trevlig och hjälpsam. Allt var som beskrivet och utan några obehagliga överraskningar, vilket var mycket nödvändigt för oss efter tidigare erfarenheter 🙂