Store Mosse Nationalpark

Store Mosse Nationalpark

När vi i maj månad spenderade en långhelg i Småland, var älgsafari inte vårt enda utflyktsmål. Vi planerade även in en mycket ambitiös utflykt till Store Mosse nationalpark. Den var ambitiös eftersom leden runt Kävsjön är (enligt kartan) hela 12 km lång. Tror ni att vi klarade det?

Store Mosse nationalpark ligger i Småland och är Sveriges största orörda myrområde söder om Lappland. Nära nationalparken finns flera naturreservat, vilket innebär att det skyddade området har en yta på nästan 8000 hektar. Myr är den äldsta typen av naturområde som finns i södra Sverige. Torvskiktet i själva mossen har vuxit i minst 8000 år och består huvudsakligen av delar av vita mossplantor. Skogsklädda sanddyner, så kallade klippor, bildar ett system med öar och åsar i ett öppet träsk. Det mesta av parken är ockuperat av höga torvmyrar, men det finns också skogar (främst tall) och våtmarker. Det finns också en granskog på vissa ställen. I den centrala delen av parken ligger Kävsjön, runt vilken parkens längsta rutter skapats. Förutom leden rund sjön, finns det flera kortare slingor, bla. en anpassad för funktionshindrade (och därmed troligen den enda som kan klaras med barnvagn). Kävsjön är ett skyddat område för många fågelarter, inklusive örnar och fiskgjuse. Dessutom kan man se och höra många mindre fåglar i skogarna, t.ex. hackspettar. I parken bor också älgar, rådjur, rävar, grävlingar och fladdermöss.

Parken korsar vägen mellan Gnosjö och Värnamo och precis bredvid denna väg, i anslutning till sjön, hittar man den största parkeringsplatsen, Naturum och det största fågeltornet. Det finns naturligtvis toaletter och picknickplatser, men samtidigt är det viktigt att veta att det inte finns någon gastronomi i parken – inte ens glasskiosk – så se till att fylla på matsäcken innan du börjar ditt äventyr.

Vi började vår Kävsjön-Runt-promenad, som är ett cirkulär spår runt sjön, vid Naturum. Enligt kartan är leden 12 km lång. För oss mätte både klockan och telefonen 14-15 km (vi avvek inte mycket från spåret). Det tog oss 6 timmar att täcka denna led. Vi gjorde flera mindre pauser och en längre i Södra Svänö. Adam klarade ungefär halva vägen på egna fötter, den andra på pappas axlar. Leden är vacker och vi rekommenderar den starkt, men inte med barn i Adams ålder. Varför? En stor del av vägen leder genom våtmarker, över vilka fotbroar byggdes. Fotbroarna är rätt smala och att hålla ett barn i handen och se till att man själv inte faller i leran var en ganska stort utmaning och en stor ansträngning för föräldrarna. Även i skogspartierna leder det mesta av vägen på gångbroar (ännu smalare, men här kommer man att falla i gräs istället för i lera) och det är verkligen tröttsamt 🙂 Vi startade leden i riktning mot sydost, vilket innebar att innan vi nådde den enda större picknickplatsen i Södra Svänö, hann vi täcka cirka 2/3 av vägen. Och tur var det, då det efter pausen endast återstod en mindre del att klara av.

Lyckligtvis kunde vi ta oss till Naturum strax innan de stängde och kunde spendera en stund där med att leka och vila. Om jag kunde planera denna dag igen, skulle jag välja en kortare slinga, till exempel Östra Rockne Runt (inklusive promenad till den från Naturum). Dessutom finns det en fin slinga för barn med gåtor och trolljakt precis bredvid Naturum, men vi hade inte ork kvar för att klara av den i slutet av dagen. Promenaden på gångbroarna över mossen var verkligen en intressant upplevelse, men på grund av Adam var det lite tröttsamt och stressande. Ändå är vi stolta över att våra barn klarade av att gå alla dessa kilometer utan alltför mycket gnäll 🙂

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!