Hallands Väderö dvs. en obebodd ö i nordvästra Skåne

Hallands Väderö dvs. en obebodd ö i nordvästra Skåne

Jag hade ingen aning om Hallands Väderös existens innan våren detta år. Ingen som jag pratade med kände till denna ö heller. Snarare känner alla till och besöker den mer populära ön Ven, men få vågar sig längre norrut i Skåne på jakt efter vacker natur och äventyr. Det är riktigt synd. Men kanske är detta också anledningen till varför ön förblir vild och till stor del orörd?

Hallands Väderö ligger på gränsen mellan Skåne och Halland och det är just från namnet på den senare regionen som den fått sitt namn. Ön är bara 3 km2, är obebodd och sedan 1958 utgör den ett naturreservat. Det är endast under sommarlovet som man som turist utan egen båt kan ta sig till ön på ett av de små fartygen från närliggande Torekov. Under sommaren kan man även bo på ön i de gamla Fyrbostäderna eller på Skogvaktargården .

Ön har ett milt klimat (den sägs vara en av de varmaste platserna i Sverige) och ett varierat landskap. I norr har större delen av skogen avverkats och förvandlats till betesmark för kor, får och hästar, men på öns södra del är bokskogen fortfarande tät, nästan intakt, förmodligen på grund av en stenmur som hindrar tillträdet. Ön är också hem för många harar, huggormar (lyckligtvis påträffade vi ingen av dem) och många fågelarter, och man kan även möta sälar vid kusten. Det finns till och med speciella båtturer som organiseras för att söka efter och observera just sälar. Kusten är också ganska mångsidig. Oftast är den stenig med små vikar, men på vissa platser finns det sandiga eller steniga stränder där åtkomsten till vattnet är enkel.

Flera rutter har markerats ut på ön. Den röda leden är bred och lätt att gå, till exempel med en barnvagn (den används också av fyrhjulingar, som är det enda transportmedlet på ön). De blå och svarta leden är smala stigar som leder genom skogen på stenar eller gångbroar. Kom dock ihåg att detta är en riktigt liten ö. Det är bara 1,5 km från hamnen till fyren på norra delen av ön och 1,9 km till det lilla museet i söder. Den enda infrastrukturen på ön är en glass- och korvkiosk precis vid hamnen i Sandhamn, dit de flesta fartyg från Torekov anländer (vissa sägs fara till Kappelhamn, men förmodligen inte under den här säsongen). Det finns också toaletter på flera ställen på ön.

Den här gången lyckades vi bara lära känna den norra delen av ön. Vi tog en promenad längs den röda leden till fyren och frossade i solmogna björnbär (det finns massor av dem vid denna tid på året). Precis bredvid fyren bevittnade vi en fantastisk uppvisning. Hundratals små fåglar flög synkroniserat upp i luften, för att sekunder bara för att sekunder senare landa igen på närliggande buskar. Efter en knapp minut upprepades samma skådespel. Vi stod där och gapade fängslade länge. Vi återvände till hamnen längs en cirkulär blå slinga som leder genom vild och tät skog. Vi hade inte tillräckligt med kraft och vilja för att vandra mer i det heta vädret. Barnen ville mest gå till stranden och vattnet 🙂 Det var endast Tomasz som tog en löptur genom skogen söderut för att besöka Väderömuseet. Nästa gång (och vi hoppas att det blir en sådan) kommer vi definitivt att besöka den södra delen av ön och leta efter andra sandstränder där. Stranden där vi slog oss ner var sandig, men nedgången till vattnet var stenig, och utan speciella skor var det inte så härligt. Men barnen brydde sig inte mycket om det utan var mycket glada av att äntligen kunna bada.

Våra barn gillade mest att kunna frossa i björnbär, fågelskådningen och att kunna bada, så augusti var den perfekta tiden att besöka ön för vår del. Utsikten och naturen är riktigt vacker och vi kommer absolut vilja komma tillbaka nästa år.

Praktisk information:
Fartyg till ön avgår från Torekovs hamn. Teoretiskt kan biljetter köpas på biljettkontoret i hamnen, men i år, på grund av pandemin, var antalet passagerare naturligtvis mycket begränsat, så det var bättre att köpa dem online och vara säker på att få komma ombord på fartyget. Eftersom de flesta vill komma tillbaka till fastlandet så sent som möjligt, sänds ett större fartyg (eller till och med 2) till ön som sista tur så att alla får plats 🙂
Kom ihåg att ta med en picknickkorg. Vatten kan man fylla på från kranen bredvid kiosken.

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!