Barnvänliga Museer i Stockholm

Barnvänliga Museer i Stockholm

När vi åkte till Stockholm under Kristi himmelsfärdsdagsghelgen, hade vi planerat in olika attraktioner. Eftersom vädret skulle vara ostadigt planerade vi att besöka två museer (Tekniska och Medelhavs-), men eftersom vi hade lite tid här och där, och många Stockholmsmuseer är gratis, besökte vi hela 5! Ni undrar nog vad våra barn hade att säga om detta? Ibland var Adam uttråkad, men Gabriela var mycket nöjd med det mesta.

Tekniska museet
Detta är det enda museet vi var tvungna att köpa biljetter till (153 kr för barn över 7 år och vuxna). På grund av corona måste biljetter köpas online i förväg. Naturligtvis är antalet biljetter begränsat. Vid inköp av biljetter måste man välja när man vill börja sitt besök. För närvarande är besökstiden begränsad teoretiskt till 2,5 timmar. Teoretiskt, för i praktiken kontrollerar ingen om man faktiskt lämnar museet efter den tilldelade tiden. Vi antog att det skulle verkställas på något sätt, så vi köpte biljetter till 14.30 och hade bara 2,5 timmar tills stängning. Nästa gång kommer vi köpa biljetter till en tidigare tidpunkt, för 2,5 räcker definitivt inte för att besöka hela museet. Gabriela var mycket missnöjd med att vi var tvungna att lämna så fort och vi var tvungna att lova henne att vi skulle börja vårt nästa besök i Stockholm just där.
För närvarande erbjuder museet bland annat en utställning om att resa till Mars; Hyper Human – om framtidens människa; Antropocen – om människans inflytande på miljön. Där finns också en hel våning tillägnad experiment och spel. Tiden tog slut just på den här utställningen, och Gabriela var mycket fascinerad av den och ville prova olika spel. Framför byggnaden kan man leka på den matematiska lekplatsen och äta lunch eller fika på cafeterian. Vi rekommenderar museet till alla fans av teknik, både stora och små!

Medelhavsmuseet
Ett av de tre museerna i Stockholm tillägnad världens kulturer. Beläget i stadens centrum, nära Operan, är gratis och man kan enkelt besöka det på en timme. Innan vår resa gav jag barnen val av tre museer (Medelhavs-, Etnografiska och Östasiatiska) och Adam valde just detta på grund av de egyptiska mumierna. När vi väl kom dit, var han rädd för dem och ville inte se dem för mycket (han går förmodligen igenom någon fas med rädsla), men Gabriela gillade det mesta. Och det är inte bara en utställning som tillägnas pyramider och mumier, utan också antik konst och mytologi. Vi hittade bland annat svar på en mycket viktig fråga: varför gamla skulpturer ofta berövas könsorgan 😉
Inuti museet finns Café Bagdad, som serverar bakverk, sallader och smörgåsar.

Etnografiska museet
Vi hade inte planerat att besöka det, men eftersom det bokstavligen ligger mittemot Tekniska museet och vi kom dit ungefär en timme för tidigt, bestämde vi oss för att kolla in det. Detta museum är också gratis och mycket intressant. Jag önskade att vi hade mer tid för att besöka det. För närvarande kan man beundra utställningar som tillägnas indianer från Nordamerika, om Japan, urbefolkningen i Antarktis, Amazon och Australien, och hur de klarade det ogynnsamma klimatet. Dessutom kan man gå vilse i museets Skattkammare, dvs. Magasinet (en utställning med över 6000 olika föremål: skulpturer, kläder, skor, masker, leksaker …)

Armémuseum
Ett annat gratis museum som vi inte planerade att besöka, men lyckades att tillägna drygt 30 minuter efter att vi återvände till stan från nationalparken. Adam var lite rädd, men Gabriela tittade intresserat på uniformerna, hagelgevären och pistolerna. Dessutom ställde hon många frågor till Tomasz, och han var nyfiken på att prata om sin morfar som tjänstgjorde i armén under andra världskriget.

Historiska museet
Detta är det sista museet vi besökte och utnyttjade de sista timmarna i Stockholm efter leken på Junibacken. Här lyckades vi bara besöka en liten del av museet, men vi gillade det vi såg mycket. Vi började med Guldrummet, där man kan beundra samlingar av föremål och smycken, med en totalvikt på 52 kg guld och 200 kg silver. Tror ni att Gabriela gillade det? Dessutom fick hon en gåta att lösa och sprang från det ena skåpet till det andra och räknade olika gyllene underverk. Adam var mindre nöjd, men han var redan mycket trött efter 4 dagars intensiv sightseeing.
Förutom Guldrummet besökte vi den prehistoriska utställningen och den del av museet som tillägnas ekonomi och pengarnas historia. Vi hade inte tillräckligt med tid för de medeltida utställningarna.

Vi är medvetna om att vi besökte några av dessa museer endast mycket kort stund, men eftersom de var gratis bestämde vi oss för att det är värt att besöka dem i alla fall. Alla museer, förutom Tekniska, är öppna från 11:00 till 17:00 (Tekniska öppnar 10:00). Överallt finns gratis skåp och alla bekvämligheter för funktionshindrade.
I allmänhet blev vi själva förvånade över att man kan besöka så många museer gratis, så att det är möjligt att besöka Stockholm och inte gå i konkurs (åtminstone på sightseeing) 🙂
Det är sant att Adam inte alltid var nöjd med sightseeing, men vi lyckades hitta något intressant för honom i varje museum. Gabriela är däremot redan en fantastisk följeslagare för museumbesök!

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!