10 unika platser för en promenad (med barn) i Skåne

10 unika platser för en promenad (med barn) i Skåne

Trots många begränsningar och restriktioner blev 2020 året då vi äntligen kunde utforska vårt närområde och hela Skåne. Det visade sig att vi tidigare inte hade en aning om förekomsten av så många vackra platser. Vissa ställen var oåtkomliga för oss, eftersom vi alltid hade md oss en barnvagn. Förmodligen har vi fortfarande många smultronställen att upptäcka, men nu vill jag presentera 10 platser som är mycket värda att besöka för en promenad i Skåne.

  1. Söderåsens nationalpark
    Det är den största och yngsta nationalpark i Skåne. Huvudingången till parken ligger i Skäralid, där man även hittar en stor parkering, Skäralids restaurang, Naturum och en ganska rolig naturlekplats i form av en hinderbana. Därifrån kan man välja en av några vandringsleder med olika längd och svårighetsgrader. Alternativt kan man köra till Röstånga och börja sitt besök i parken där (vi har aldrig varit i den delen av parken). Skäralid är den mest populära och den vackraste platsen i parken på grund av dalen och den lilla dammen med samma namn. Om man besöker Söderåsen för första gången, bör man definitivt välja denna plats som utgångspunkt. Om man ​​har en barnvagn kan man ta en rutt runt sjön som är handikappanpassad. Men om ens barn är snarare små vandrare som är villiga att utforska naturen, rekommenderar vi den 4 km långa gula leden som leder till Kopparhatten. Om man är ute efter längre sträckor och riktig vandring, finns det också fler leder att välja mellan. Ett alternativ till Skäralid är att parkera i Röstånga och välja en av de rutter som börjar där, t.ex. den lila leden som för oss till Odensjön. I min mening är parken vackrast på hösten när bladen blir gulorangea och hela skogen skimrar i skiftande färger. För detaljer kolla HÄR.
  1. Stenhuvud nationalpark
    Detta är utan tvekan vår favorit bland nationalparker i Skåne. Parken ligger på Österlen, på Skånes östkust. Parkens namn kommer från tre kullar som kallas för Stenhuvud, varav det högsta Norra Huvudet ligger 97 m över havet och erbjuder en vacker utsikt över Hanöbukten. Parkens största fördel är att man på ett litet område kan se ett mycket varierande landskap: torra och våta ängar, bokskog, barrskog, dramatiskt stenig kust och en vacker sandstrand. Den längsta gula leden, kallad Hällevikslingan, är bara 4,2 km lång, men låt inte dess längd lura dig, för den här leden tillhör inte de enklaste. Det finns två korta leder för personer med nedsatt rörlighet. Den ena vid huvudingången till parken och den andra norrifrån, vid arboret. Vårt sista besök i parken var under våren, när grönskan vaknade till och skogen var full av blommande anemoner. För mer information, se HÄR.
  1. Skrylle
    Detta naturreservat är perfekt för alla som älskar natur och aktiv rekreation. Alla kommer att hitta något för sig själva här. Inom området hittar man flera olika slingor. Vissa av dem är stenlagda och upplysta, andra är vilda naturstigar som leder genom skogar och ängar. Direkt bredvid parkeringsplatsen hittar vi Actic Sports Club, omklädningsrum tillgängliga för alla och en bastu, ett Naturum, ett utomhusgym och en ganska bra restaurang. När man går längre in i skogen kommer man över en fantastisk naturlekplats med en obligatorisk linbana. Det finns många grillplatser och vindskydd där man kan tillbringa natten i reservatet. Förra året åkte vi till Skrylle tre gånger och varje gång valde vi en annan väg. Vår favorit var Ulastigen, som inledningsvis leder oss genom en bokskog, sedan gränsar till en lekplats, leder därefter genom Skrölle-kullarna (fårbetar), genom magiska granskogar med mossbelagda stenar, alger och steniga åkrar med tallskog och Myrstigen, som leder längs Skryllesjön, Boijens dammar och till toppen av Måkullsbacken, som erbjuder en vacker utsikt. Mer information HÄR.
  1. Fulltofta
    Fulltofta är en liten ort belägen i Hörby kommun, cirka 45 minuter från Malmö. Det var där, bland bokskogar och barrskogar, nära gamla vindmöllor och naturliga källor, som ett antal rekreationsområden skapades med ett dussintal utmärkta stigar, picknickområden och ett mycket intressant Naturcentrum. Även här hittar man många vägar av varierande längd och svårighet. Det korta spåret som heter Ravinslinagan är särskilt värt att rekommendera. Varför? Redan i början stöter man på bikupor och informationstavlor om bin och honungsproduktion. Strax därefter kommer man upp ​på gångbroarna mellan träden 8m över marken (“trädpromenad”). Därefter hittar man Sagostubben, en mycket speciell byggnad (magiskt slott/koja), där barnen definitivt kommer vilja leka under längre tid. Nästa punkt på rutten är Brinkesholms Garden, där man förutom fruktträd och en grönsaksträdgård kan hitta en labyrint av bambu att gå vilse i. Innan man kommer tillbaka till Naturcentrum hittar man också ett stort spindelnät och en härlig trädgunga. Låter detta som något barnen skulle tycka var kul? Våra var mycket glada! Du kan läsa om vår utflykt till Fulltofta HÄR.
  1. Kullaberg
    Kullaberg är namnet på ett berg och ett naturreservat som ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne. I nordväst sjunker den dramatiskt till havet över Öresundsundet och i sydöstra delen slutar det nära staden Arild. Kullaberg sträcker sig cirka 8km och den högsta punkten, som heter Håkulls, är 187,5m över havet. Längs hela reservatet har flera kilometer vandringsleder markerats ut, och dessa utgör den så kallade Kullaleden. I halvöns västra ände finns två fyrar, varav den ena är öppen för besök. Den ligger mycket nära den stora parkeringsplatsen och intill Naturum. På halvön finns också mer än 20 grottor (t.ex. Lahibiagrottan eller Silvergrottan), dock är dessa endast tillgängliga från havsnivån. De är alla lättillgängliga om man har en båt, men om man vill komma åt dem från land kräver det en svår nedstigning längs den klippiga kusten. En promenad runt Kullaberg är lite mer krävande, eftersom rutterna leder längs smala steniga stigar, genom ängar och betesmarker. Men utsikten är vacker! Alternativt kan man alltid bara ta en kort promenad till fyren och ta en picknick nära parkeringsplatsen. Du kan läsa om vilka andra saker man kan hitta i området och var du kan äta en utsökt middag HÄR.
  1. Brösarps backar
    Brösarps backar är en av de vackraste platserna vi upptäckt i Skåne förra året. Inom en radie på bara 10 km finns det hela 14 olika naturreservat, som skiljer sig åt både när det gäller växtlighet och landform. Det finns hedar, stränder, böljande backar med vackra utsikter, magiska skogar fulla av svamp och bär, ängar, betesmarker och vattenfall. För vår promenad valde vi den blåa leden som börjar vid Glimmebodagården och leder genom de norra backarna. Leden visade sig vara en hit för barn eftersom vi under vår 2-timmar långa vandring träffade på flera flockar med hästar av olika raser, och vi lyckades komma in i en av inhägnaderna och klappa hästarna. Rutten är dock inte lämplig för rullstolar eller personer med nedsatt rörlighet. Det finns heller ingen infrastruktur på vägen, inte ens picknickbord. Men efter en promenad i kullarna är det värt att åka längre till Hallamölla vattenfall och ta en lunch på Brösarp Gästis, detaljer HÄR.
  1. Hovdala
    Hovdalas naturområde ligger vid Finjasjön, nära Hässleholm. Runt den ganska stora sjön skapades en hel uppsjö med längre och kortare leder, inklusive Hovdalaleden som är 57 km lång och Finjasjöleden som är 20 km lång. Naturligtvis finns det också kortare slingor och många stigar som leder mellan fälten, så att man kan skapa egna rutter med den längd man önskar sig. Runt Hovdala hittar man bland annat monument från stenåldern, fågeltorn, vandringsleder samt cykel- och hästspår. Det finns också Hovdalaslott, sandstränder vid sjön och Trädhuskaféet, som är värt att besöka. Du kan läsa om detta och andra attraktioner i området HÄR.
  1. Svaneholm
    Ett förslag för en kortare promenad närmare Malmö. Svaneholm är namnet på både sjön och slottet som ligger bredvid. Naturligtvis kan man besöka slottet, och det finns 2 vandringsleder runt sjön. Den kortare är helt tillgänglig för personer med barnvagnar och det täta skogsskyddet skyddar perfekt mot vind och regn. Vi gillade mest den delen av rutten som leder genom den våta alskogen, där stigen är byggd på gångbroar över våtmarkerna, från vilka träd växer. Precis som mangroveskogar!
  1. Hallands Väderö
    Dvs. en obebodd ö i nordvästra Skåne är vår största upptäckt under 2020. Tidigare visste vi inte ens att en sådan ö finns. Ön har ett milt klimat (den sägs vara en av de varmaste platserna i Sverige) och ett varierat landskap. Flera rutter har markerats ut på ön. Den röda leden är bred och lätt att gå, till exempel med barnvagn (den används också av fyrhjulingar, som är det enda transportmedlet på ön). De blå och svarta stigarna är smala och leder genom skogen på stenar eller gångbroar. Kom dock ihåg att detta är en riktigt liten ö. Det är bara 1,5 km från hamnen till fyren på norra ön och 1,9 km till det lilla museet i söder. Den enda infrastrukturen på ön är en glass- och korvkiosk alldeles intill Sandhamns hamn, där de flesta fartygen från Torekov anländer. Om du är nyfiken på hur man kommer till ön och vad vi gillade mest, ta en titt HÄR.
  1. Måkläppen
    Detta är vårt sista promenadsförslag. Mycket annorlunda från alla andra, eftersom det bara är tillgängligt under 3 månader om året från november till slutet av januari. Måkläppen är ett naturreservat som ligger på Falsterbohalvön i sydvästra Skåne. Det är en mycket speciell plats av flera skäl. Först och främst är reservatet hem för sälar som där kan vila och reproducera i fred. Gråsälskutarna föds i mars och knubbsälarna i slutet av juni. Måkläppen är också viloplatsen för många flyttfåglar som ankor och gäss, som stannar där innan de fortsätter söderut. Och på grund av sälarna är det värt att ta en promenad till Måkläppen på vintern. Det är inte en lätt och kort promenad, för från parkeringsplatsen till slutet av halvön, där sälarna vanligtvis ligger, är det 4 km. Det mesta av rutten är sand och passar definitivt inte för barnvagnar. Mer information om naturreservatet hittar du HÄR.

Det finns många fler vackra platser i Skåne och det här inlägget skulle kunna vara mycket längre 🙂 Jag är förvånad över hur vackert Skåne är, och listan över platser att besöka 2021 förbereds redan, så det kommer verkligen att finnas många nya förslag på utomhusaktiviteter. Planerna är på plats, nu väntar vi bara på våren!

Comments are closed.
Gilla oss gärna på Facebook för att ta del av våra resor!